Alle 2-jarigen krijgen kookboek bij consultatiebureau Den Helder
Samen eten koken met je jonge kind wordt een feestje met het boek Eten met nijntje van Samuel Levie (op de shortlist voor Gouden Kookboek van het jaar 2019). In het boek staan lekkere maaltijden, met veel groenten, die je samen kan maken. Ouders waarvan hun kind twee jaar is geworden, ontvangen dit boek bij hun bezoek aan het consultatiebureau.
De maaltijden zijn makkelijk te maken, de meeste binnen een half uurtje, en zijn geschikt voor het hele gezin. Ze zien er lekker en kleurig uit, wat kinderen aantrekt. Je hoeft er ook niet uitgebreid boodschappen voor te doen, want de recepten zijn naast smakelijk, ook eenvoudig te maken. En als je samen kookt, samen de groenten wast, de knoppen van de kookplaat aanzet, in de pannen roert, ziet je kindje hoe je het eten klaarmaakt. Je geeft een goed voorbeeld voor later.
Naast recepten vind je ook verhalen in het boek, die je samen kan lezen. Over nijntje die naar de boerderij gaat, of wat nijntje doet in de tuin en in de supermarkt.
Recept uit nijntjes kookboek – Uitgeverij Mercis
Zien en proeven
Het idee voor het uitdelen van dit boek komt van de gemeente Den Helder in samenwerking met Jessica Glasbergen, JOGG-regisseur bij Team Sportservice. “We willen handen en voeten geven aan de doelen van het Preventieakkoord,” vertelt Jessica. “Het is goed om vanaf jonge leeftijd verse groenten te proeven en samen gerechten te maken. Dit zorgt ervoor dat je later meer lust.”
Naast smakelijk, zien de gerechten er lekker uit voor kinderen. Zo staan er simpele recepten voor roze stamppot, perziktaartjes, courgettekoekjes en nuggets van pastinaak in. Of wat denk je van een broccoli-bos! Samuel Levie, zelf kok en vader van jonge kinderen, bedacht de recepten om zijn kinderen op die manier aan meer smaken te laten wennen. Want om te wennen aan een nieuwe smaak, moet een kind zeker tien keer van iets proeven.
Eerste boekje uitgereikt
Jessica bracht de boeken naar de drie consultatiebureaus van GGD Hollands Noorden in Den Helder. Daar overhandigde jeugdverpleegkundige Marian Boogaard het eerste nijntje kookboek aan Rhodah en haar dochter Suzanne. Met een grote glimlach werd het boek aangenomen en nieuwsgierig bladerden Suzanne en haar moeder het meteen door. Rhodah gaf aan dat ze thuis al vaker samen koken. “Suzanne loopt dan bij me rond en komt steeds even kijken wat ik doe.”
Marian is enthousiast omdat de boeken het bereiden van verse producten stimuleert. “Het boek stimuleert samen eten te koken en het daarna ook lekker opeten, omdat de kinderen zien hoe het eten gemaakt is en daar zelfs bij meehelpen. Wat is er leuker dan iets opeten wat je zelf hebt gemaakt? Wij zijn zeer enthousiast over de boeken en delen ze dan ook graag uit!”