HomeAannamebeleid

Aannamebeleid

Een pleger van grensoverschrijdend gedrag herken je niet aan het uiterlijk. Vaak zijn het aardige en populaire mensen die zich binnen korte tijd onmisbaar weten te maken. Bekend is dat ze situaties opzoeken waarin ze makkelijk in contact komen met kwetsbaren, zoals minderjarigen en mensen met een verstandelijke beperking. Daarbij maken ze gebruik van het vertrouwen van een organisatie. Een goed aannamebeleid kan ernstige problemen voorkomen. Door het hebben van een aannamebeleid zullen mensen met verkeerde bedoelingen eerder afgeschrikt worden om binnen jouw sportorganisatie een functie te vervullen. Daarom is het raadzaam om één of meerdere van onderstaande stappen te doorlopen met nieuwe vrijwilligers:

  1. Houd een kennismakingsgesprek.
  2. Check referenties; bel de club waar de vrijwilliger vandaan komt.
  3. Laat een VOG aanvragen en herhaal dat elke 3 jaar.
  4. Maak de begeleider lid van de bond en als dat niet kan, laat de begeleider een VOT (Verklaring onderwerping Tuchtrecht) tekenen.* Daarmee valt de begeleider onder het tuchtrecht van de bond en is hij daarvan op de hoogte.
  5. Maak de begeleider bekend met de gedragsregels.
*Gebruik bijvoorbeeld de Verklaring onderwerping Tuchtrecht van de CVN. Wanneer een vrijwilligersorganisatie tuchtrecht heeft, vallen alle leden van deze organisatie automatisch onder het betreffende tuchtrecht. Ofwel via hun eigen tuchtrecht, ofwel via het Instituut Sportrechtspraak.

Niet alle vrijwilligers zijn lid van de organisatie. Hierdoor kunnen zij bij incidenten niet worden vervolgd binnen het tuchtrecht. Om die situatie te voorkomen, is er een voorbeeldovereenkomst voor vrijwilligers die niet lid zijn, beschikbaar. Deze vind je hier. Door de vrijwilliger dit document te laten tekenen, stemt diegene ermee in, onder het tuchtrecht te vallen.

0
YOUR CART
  • No products in the cart.