HomeNieuwsIn the Spotlight: Bethina van Emmen

In the Spotlight: Bethina van Emmen

Bethina wandelt sinds 2 jaar als onderdeel van haar ‘leefstijlaanpassing’. In totaal is zij nu ruim 50 kilo afgevallen en heeft zij minimale medicatie voor haar diabetes. Bethina vertelt graag haar verhaal…

Wandelen zorgt ervoor dat mijn bloedsuikers dalen en mijn stress vermindert

Het begon allemaal in maart van dit jaar. Voor het eerst in mijn leven had ik me opgegeven voor een sportevenement: de Hilversum City Walk van 6 km, samen met een collega. Ik wist dat er getraind zou worden voor dit evenement en zo kwam ik in contact met Ellen, de buurtsportcoach voor wandelen. Elke woensdag, trouw vanaf het marktplein in Hilversum, begonnen we aan de training. Het doel was om me klaar te stomen voor de Walk, maar die wekelijkse wandelingen zijn inmiddels een vast onderdeel van mijn routine geworden. Nu loop ik al een half jaar elke week mee, en ik kan me geen leven zonder die wandelingen meer voorstellen.

Wandelen is eigenlijk nog een vrij nieuwe hobby voor mij. Pas sinds twee jaar wandel ik als onderdeel van mijn leefstijlaanpassing. In die tijd ben ik ruim 50 kilo kwijtgeraakt, helemaal op eigen kracht. Daardoor heb ik nu ook nog maar minimale medicatie nodig voor mijn diabetes. Het afvallen en mijn gezondheid heb ik bereikt door een combinatie van beweging, gezonde voeding, ontspanning en goed slapen. Toen ik zwaarder was, vond je me vaak in natuurwater. Daar deed ik oefeningen om te kunnen bewegen zonder last te hebben van mijn gewicht. Maar langzaamaan is dat verschoven naar wandelen, en inmiddels ben ik verslaafd geraakt aan de vrijheid die wandelen me geeft.

Wandelen heeft een grote impact op mijn bloedsuikers. Ik wandel vaak op een nuchtere maag, zodat ik meteen in de vetverbranding zit. Het helpt ook enorm om mijn stress te verminderen en mijn depressieve momenten te verlichten. Daarnaast heeft het me op een sociale manier geholpen. Via de wekelijkse wandelingen met de sportcoach kom ik meer onder de mensen. Voor mij, als introvert persoon, is dat een uitdaging. Maar wandelen maakt het makkelijker om contact te leggen, zonder dat ik me overweldigd voel.

Naast het gewone wandelen heb ik ook Nordic Walking ontdekt. Ik wilde tijdens mijn wandelingen meer spieren gebruiken, en dat is precies wat je doet bij Nordic Walking. Het is een mooie afwisseling met het gewone wandelen en geeft me net wat extra uitdaging.

Ik woon zelf in de wijk Kerkelanden in Hilversum, en ik stel mijn eigen wandelroutes samen. Een van mijn favoriete routes was van Kerkelanden naar station Bussum, waarna ik met de trein terugging. Zulke wandelingen maken mijn weekenden extra leuk! Het mooie aan wandelen is dat het zo laagdrempelig is. Je stapt je huis uit en je gaat. Goedkoper en makkelijker kan het niet. En als je eenmaal begint, blijf je wandelen. Het Zonnestraal gebied is bijvoorbeeld ook echt prachtig om te ontdekken.

Ik kan het iedereen aanraden om te beginnen met wandelen, al is het maar vijf minuten per keer. In het begin kon ik zelf ook nog geen vijf minuten lopen. Maar nu, op 5 oktober, ga ik “Het Oranjepad” lopen van 10 km. Dat is iets wat ik nooit voor mogelijk had gehouden!

Wandelen heeft mijn leven op zoveel manieren veranderd. Het heeft me gezonder, sterker en gelukkiger gemaakt.

Liefs,
Bethina