Beter leren bewegen: Leerlijnen
De kinderen zitten al even thuis. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer ze weer naar school kunnen, en wanneer het bewegingsonderwijs weer door kan gaan. Juist op jonge leeftijd is het erg belangrijk om te blijven oefenen met bewegen. Op latere leeftijd vergroot dit namelijk de kans op een actieve, gezonde levensstijl.
Daarom delen wij hier de twaalf leerlijnen die tijdens het bewegingsonderwijs aan bod komen, inclusief een voorbeeld hoe dit thuis kan worden geoefend. Zo kan ieder kind toch thuis blijven oefenen.
Wat is een leerlijn?
Een leerlijn is een onderdeel van een totaalpakket dat een kind in de levensfase van 4 tot en met 12 jaar op school moet leren. Leerlijnen bestaan bij alle vakken op school. De leerlijnen van de basisschool sluiten aan op die van de middelbare school. Zo heeft iedereen een goede basis om op de middelbare school weer verder te leren (bewegen).
Tijdens de gymles is het allereerst belangrijk om plezier te hebben in het bewegen. De vakleerkrachten willen iedereen stimuleren om een leven lang te bewegen. Naast het hebben van plezier, willen zij ook dat kinderen op hun eigen niveau leren bewegen. Daarvoor zijn de leerlijnen.
Leerlijn Balanceren
Balanceren. Dat doet iedereen de hele dag. Als je niet zou kunnen balanceren, dan zou je namelijk omvallen. Een vorm van balanceren is acrobatiek, dit komt tijdens de gymlessen aan bod. Acrobatiek kan een kind thuis heel goed oefenen. Bijvoorbeeld door op het hoofd te gaan staan tegen de muur. Deze oefening moet wel met een kussen onder het hoofd en het liefst met begeleiding.
Leerlijn klimmen
In de gymles klauteren de kinderen vaak in het klimrek of klimmen ze in de touwen. Thuis kan je ook een klim- en klauter parcours maken met de tafels, stoelen en alle andere dingen die je kunt vinden. Gymjuf Renske laat in dit filmpje zien hoe dat kan. Veilig voorop!
Leerlijn zwaaien
De derde leerlijn is zwaaien. Dit kan op veel verschillende manieren worden uitgevoerd. In de gymles is het vaak hangend zwaaien of steunend zwaaien. Schommelen in de tuin of een speeltuin is ook zwaaien. Het is belangrijk dat het kind goed met de benen zwaait om de zwaai groter te maken en de schommel hoger te laten gaan. Gymjuf Renske doet het voor!
Leerlijn over de kop gaan
Over de kop gaan, ook hier begint iedereen als baby mee. Op school leren kinderen de koprol voor- en achterover en gaat hij of zij in de bovenbouw misschien wel naar een (tip)salto werken. Het oefenen met over de kop gaan kan ook heel goed thuis, namelijk op je bed of de bank. Probeer eens een koprol te doen op een van deze.
Leerlijn springen
Springen is een vorm van bewegen die ontzettend goed voor je is. In de gymles krijgen kinderen te maken krijgen met ver-, hoog-, loop-, of touwtjespringen. Verder is er natuurlijk nog vrij springen met de trampoline of springplank of steunspringen met een kast of bok. De mogelijkheden zijn oneindig! In dit filmpje krijg je wat inspiratie.
Leerlijn hardlopen
De volgende leerlijn is hardlopen. In de gymles doet een kind de piepjestest of een estafette. Thuis kun je ook ontzettend goed hardlopen. Dit is goed voor je conditie en fysieke gesteldheid. Een manier van hardlopen is bijvoorbeeld door middel van een estafette. Pak een voorwerp in de vorm van een stok, leg een parcours uit en ga samen buiten rennen.
Leerlijn mikken
Mikken is een ontzettend leuke leerlijn voor kinderen. Scoren met voetbal of hockey, vanaf een afstandje de vuile sokken in de wasmand gooien of een druif opgooien en vangen met de mond. Mikken kan in alle vormen en maten! Gymjuf Linda doet de variant met de sokken voor.
Leerlijn jongleren
Jongleren is lastig voor kinderen, maar met de juiste opbouw kan iedereen het leren. Het begint alleen, met één voorwerp. Dit voorwerp kan een kind gooien en weer vangen. Gaat dit goed? Dan kan het kind samen met iemand anders gooien en vangen met één of meerdere voorwerpen tegelijkertijd. Uiteindelijk kan dit worden opgebouwd door twee voorwerpen alléén op te gooien, drie voorwerpen met z’n tweeën etc. Gymjuf Esmée laat zien hoe het moet.
Leerlijn doelspelen
De leerlijn van vandaag is doelspelen. Dit kun je doen door een keeperspel (voetbal, handbal, hockey bijvoorbeeld) of door een lummelspel. Bij lummelen probeert één iemand de bal af te pakken terwijl de anderen deze overgooien. Maak met elkaar de regels zodat iedereen op de hoogte is van hoe het werkt!
Leerlijn tikspelen
Tikkertje, een leuk spel met veel variaties. Wanneer een kind veel van de basisvormen kent, kan er een bal worden toegevoegd voor afgooitikkertje. Laat je kind naar buiten gaan met vriendjes of familie en tikken maar!
Leerlijn stoeispelen
Ook stoeien is een leerlijn in het bewegingsonderwijs. Belangrijk bij stoeien is natuurlijk dat het veilig gebeurt, dus geen schoenen en bij “AU” direct stoppen. Thuis zijn er ook veel stoeispelletjes die je met je kind kunt doen. Speel bijvoorbeeld tenentikkertje (punt als je de tenen van de ander aantikt) of sok afpakkertje (punt als je de sok van de ander hebt afgepakt). Veel stoeiplezier!
Leerlijn bewegen op muziek
Muziek is een fijn hulpmiddel dat voor elke stemming gebruikt kan worden. Niet voor niets is dans een sport die in veel verschillende vormen uitgevoerd kan worden. Speciaal voor de kinderen heeft Juf Esmée een dans opgenomen die je kunt proberen mee te doen. Veel plezier!
Heb je naar aanleiding van de leerlijnen vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met buurtsportcoach Esmée Schweertman, via
es**********@te**************.nl