HomeNieuwsDe Sterke Benen Club: Beweeggroepen voor 55-plussers

De Sterke Benen Club: Beweeggroepen voor 55-plussers

240620-DeTagerijn-InBalans-StevigeBenenClub_si-39

Fotograaf: Sanne Couprie

Vanuit stadsdeel West kregen wij de opdracht om beweeggroepen voor 55-plussers op te zetten. Wilma Raijmakers, regisseur Gezonde Leefstijl Volwassenen, sprak tijdens een In Balans informatieavond met 68-plussers die tot de doelgroep behoren maar geen twee keer per week een uur lang kunnen trainen. Mensen werken tot hun 68ste en hebben het druk. Voor deze mensen is de Sterke Benen Club in het leven geroepen. Armelle Bomer, regisseur Gezonde Leefstijl Volwassenen, vertelt meer over de Sterke Benen Club. 

 Armelle Regisseur Gezonde Leefstijl Volwassenen

Armelle is sinds oktober 2023 werkzaam bij Team Sportservice Amsterdam. Met een ALO-diploma op zak en vele jaren werkervaring als vakleerkracht bewegingsonderwijs in het primair onderwijs, is Armelle een sterke kracht binnen TSA. Ze geeft les aan iedereen van twee tot en met 92 jaar. Ze zet zich in voor verschillende projecten, zoals de valpreventiecursus (In Balans), de Sterke Benen Club, Fit op de Voorschool, Beweeggroepen 55+, het Leefstijlloket, en nog veel meer. 

  

Het ontstaan van de lessenreeks 

De lessenreeks van de Sterke Benen Club, die onder andere door Armelle wordt gegeven, is een vervolg op de valpreventiecursus (In Balans). De 55+ groep, die elke week samenkomt in Buurthuis de Tagerijn, vroeg aan het einde van de valpreventiecursus: “Maar wat gaan we hierna doen?” De valpreventielessen stoppen op een gegeven moment, dus wat dan? Hoe houden we de progressie op peil? Deze vraag werd met beide handen aangegrepen, en zo ontstond de Sterke Benen Club voor deze groep. 

Wat is de Sterke Benen Club? 

De Sterke Benen Club is opgericht voor 55-plussers die een stukje zelfvertrouwen kunnen gebruiken om ondernemend in het leven te staan en om hun onafhankelijkheid te waarborgen. We doen soortgelijke oefeningen als bij de In Balans cursus, met veel aandacht voor de romp, benen en voeten. Het doel is om sterke benen te krijgen zodat men goed kan lopen en in balans kan blijven. Het sneller kunnen corrigeren van balansverstoring vanuit de kracht in de benen staat centraal. Kortom, mensen zo lang mogelijk mobiel houden. 

Sterke Benen Club in Buurthuis de Tagerijn, Amsterdam West   

Armelle’s groep is een gemengde groep, met mannen en vrouwen van diverse culturen. “Dat maakt het extra leuk,” zegt Armelle. Het begon allemaal wat gereserveerd bij de eerste lessen van de valpreventie; sommige mensen vielen af en anderen kwamen erbij. De meesten kenden elkaar niet. Armelle legt extra nadruk op het sociale aspect, want “als je je niet veilig voelt, kom je niet tot leren en alles mag en niks moet.” Na een paar lessen begon de groep vertrouwd te raken met elkaar.

Na elke In Balans les is een koffiemomentje belangrijk om dit vertrouwen te stimuleren. Zo ontstond er na een aantal weken zelfs een WhatsApp-groep en is het koffiemomentje uitgegroeid tot een activiteit op zich. Plantenstekjes worden gedeeld en ze geven elkaar tips over hoe en waarvoor een mobiel allemaal gebruikt kan worden. Zo weten ze nu allemaal hoe ze planten kunnen herkennen met Google Lens; de oudste deelnemer is 90 jaar! 

Progressie 

Naast het sociale aspect, dat voor veel plezier zorgt, blijft ook de progressie niet onopgemerkt. “Mensen kunnen langer op één been staan, sneller om een pion lopen, en vaker opstaan uit een stoel zonder handen te gebruiken,” vertelt Armelle. Een 90-jarige dame verwoordde de essentie van deze lessenreeks perfect: “Ik kan nu elke keer zelf opstaan van de wc, ik hoef niet meer bang te zijn om vast te zitten.” 

Armelle besluit: “Het is zo ontzettend leuk, het groepsproces is prachtig om te zien, en het is geweldig om te zien dat er op latere leeftijd nog verbetering mogelijk is. Dat zie ik bij elke groep.” 

Enthousiast geworden en wil jij ook aansluiten bij de Sterke Benen Club? Vanaf vrijdag 6 september gaan we in Amsterdam West wekelijks aan de slag met oefeningen voor sterke benen & betere balans!